Ciasteczka

Zrobiliśmy z Maksiem ciasteczka, na słodko, ale dałam za mało cukru i właściwie, gdybyśmy dodali więcej soli i przypraw, to smakowałyby dobrze też na ostro.

Przepis:

3 szklanki mąki pszennej (2 szymanowskiej, jedna razowej typ 2000)
20 dag masła
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany 12%
1/2 szklanki cukru pudru, szczypta soli (albo przyprawy w wersji na ostro)

Wszystkie składniki włożyłam do automatu do robienia chleba w programie „makaron” (w 15 minut wyrabia się ciasto). Wyrobione ciasto włożyłam na godzinę do zamrażarki, żeby się schłodziło. Potem wałkowaliśmy na desce i wycinaliśmy kształty ciasteczek, które układaliśmy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ciasteczka piekliśmy z 15 min w 180°C.


Wałkowanie…

Wycinanie ciastek to ciężka praca…

Układanie na blaszce

Upieczone gotowe do degustacji…