Dzienne archiwum: 22 lutego 2013

Jak z niedoczynności tarczycy robi się nadczynność?

Nad tym pytaniem zastanawiała się dzisiaj endokrynolog Maksa. Gdyby Maks miał chorobę Hashimoto, to wszystko byłoby jasne, ale Maks nie ma – skąd zatem wzięła się ta labilność tarczycy? Żeby odpowiedzieć na to pytanie trzeba prześledzić wyniki TSH na przestrzeni roku, odkąd Maks bierze eutyroks. Na razie doktór zmniejszyła mu dawkę z 37,5 do 25 mg/dobę i za dwa miesiące (to najbliższy wolny termin) mamy przyjść z wynikami TSH i FT4.

Na szczęście krzywe ODTT są idealne!
Glukoza na czczo 91,0 mg/dl a po obciążeniu 50 g glukozy: po 1 godzinie 107 mg/dl a po 2 godz. 115 mg/dl.
Insulina na czczo 7,1 mikroIU/ml, po 1 godz. 29,7 a po 2godz. 45,2.

04.02.2013 TSH 0,01 (norma 0,6-4,84); FT4 1,88 (norma 0,97-1,67)
09.07.2012 TSH 2,57; FT4 1.53
14.05.2012 TSH 2,5; FT4 1,48 od 18 maja dawka 37,5
03.04.2012 TSH 3,85; FT4 1,32
10.02.2012 TSH 5,27; anty TPO 139,40 IU/ml (34)
02.02.2012 TSH 4,89; FT4 1,08

eutyrox