Moja mama lubi wkręcać mnie w gotowanie. Kiedy Pani w szkole powiedziała jej, że słabo mi idzie obieranie warzyw, kupiła nową obieraczkę i wróciliśmy do wspólnego gotowania. Na dodatek Klub Myszki Norki ogłosił konkurs na potrawę obiadową z cukinii i bakłażana i oczywiście moja mama musiała wziąć w nim udział, a że beze mnie nie mogła, więc zatrudniła mnie jako gościa specjalnego!
U nas w domu często cukinię wykorzystuje się jako bazę do warzywnego dania w piątek. W zależności od tego co można kupić na bazarze do cukinii dodajemy cebulę, marchewkę, kawałek selera, fasolkę szparagową, brokuła i pomidory. Bakłażana jemy rzadko, ale mama zobaczyła go na bazarze w cenie 1 zł za sztukę i kupiła. Wymyśliła , że usmażymy go w cieście naleśnikowym.
Ostro wzięła mnie w obroty i relację z tego mogliście zobaczyć wcześniej.
Okazało się, że nasza dwuosobowa drużyna zakwalifikowała się na warsztaty kulinarne, które miała prowadziła Julka Cymbaluk w sali zabaw Fikołki w Arkadii.
10 czerwca po szkole pojechaliśmy żeby gotować z Julką i Myszką Norką.
Julka wymyśliła dla nas dwa dania: Spring Rollsy z warzywami i ryż gotowany w mleczku kokosowym Mango Sticky Rice – podany z musem z mango.
Julka pomogła mi zawijać spring rollsy.
Tu zabieram się do jedzenia ryżu z musem z mango. Na koniec warsztatów dostaliśmy dyplomy i super łyżkę!
To były bardzo fajne warsztaty, choć brakowało w tej sali obieraczek do warzyw.
Na koniec wspólne zdjęcie z Julką i Myszka Norką.