Wczoraj zmodyfikowaliśmy przepis na gofry. Najpierw zgodnie z przepisem zrobiliśmy gofry na słodko, a następnie na słono.
Przepis:
2 szklanki maki
1,5 szklanki mleka
2 jajka (oddzielnie ubijamy pianę z białek)
125 g stopionego masła
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
W dużej misce mieszamy stopione masło, dwa żółtka, mleko, dodajemy do tego suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, a na koniec dodajemy pianę z białek. Całość miksujemy.
Maksio nakłada ciasto na gofrownicę
Druga wersja ciasta powstała z zastąpienia cukru – połową łyżeczki soli, jedną ze szklanek mąki pszennej zastąpiliśmy mąką „pełne ziarno” (też pszenna), a zamiast stopionego masła daliśmy pół szklanki oleju… i wyszły świetne gofry na słono. W latach 80. na Starym Mieście podawano na takim cieście przecier pomidorowy starty ser i podsmażone pieczarki i nazywało się to – pizza!
A oto nasze propozycje na kolację
Na słonym gofrze wędlina z rzeżuchą
Albo na ciepło – stopiony w mikrofalówce ser camembert z listkami bazylii
u Was zawsze tak smacznie i pachnąco :)